torsdag 30. oktober 2008

Videonystagmografi.

For en stund siden ble jeg forespurt om jeg kunne tenke meg å være med i en studie om migrene og svimmelhet. Det er en lege ved nevrologisk avdeling ved Sørlandet sykehus Kristiansand som holder på med dette. Synes sånt er spennende, så jeg sa ja til å være med.

Fikk innkalling til videonystagmografi-undersøkelse og måtte søke på internett for å finne ut hva ordet betyr. Nystagmus betyr ufrivillige og raske øyebevegelser. Videonystagmografi er et apparat som måler øyebevegelsene.

Jeg måtte ta meg noen ”briller” som kunne lese øyebevegelsene mine. Skulle bl.a. se på en skjerm der en prikk flyttet seg hit og dit. Fikk sprøytet kaldt vann i ørene i 30 sekunder for å fremprovosere svimmelhet. Det gjør jo ikke vondt, men er litt ubehagelig. Og svimmel ble jeg. Det surret rundt akkurat som når jeg har et anfall av den såkalte krystallsyken. Hadde hele tiden apparatet på som kunne lese øyebevegelsene. Det samme ble gjentatt med varmt vann.

Måtte gjennomføre hørselstest og balansetest. Videre skulle jeg stille ”en selvlysende dings" (aner ikke hva det heter) i loddrett stilling i et mørkt rom. Ble fortalt at folk som hadde en lammelse i øret (virus på balansenerven) stilte denne skrått. Fikk også satt på noen elektroder på halsen og fikk noen klikkelyder i øret. Vet faktisk ikke hva den målte, men det var et eller annet i mitt venstre øre som manglet. Ikke noe jeg merker i det daglige.

Legen trenger flere testpersoner, så det er bare å ta kontakt dersom noen i Kristiansandsområdet ønsker å være med.

Artikkelen skal publiseres etter hvert, og alle testpersonene får en kopi som er ”oversatt” til forståelig norsk.
2 kommentarer:

  1. Himmel! Hørtes da litt skummelt ut? Men det er jo artig med sånne ting da.

    SvarSlett
  2. Synes også dette hørtes både skummelt og mystisk ut.

    SvarSlett